memory book

Bericht delen

Aan alles komt een eind – Adjourning fase

In de Adjourning fase worden successen gevierd, zaken afgesloten en herinneringen vastgelegd. Het Tuckman ontwikkelingsmodel is een cirkel en je kan van de ene fase naar de andere fase en weer terug, zo kom je in veel verschillende fases. Toch komt aan alles een eind, ook aan deze serie van blogs. In deze blog ga ik het hebben over de laatste fase, de adjourning 

Tuckman model

ofwel ontbindings- of afscheidsfase.

Voor het gemak nog een overzicht van alle blogs rondom het Tuckman ontwikkelingsmodel:

Gedag zeggen

Vorige week had ik een afscheidsdrankje met een oud-collega. Gezien de nog geldende maatregelen was dit met slechts een kleine delegatie. We hebben geld ingezameld om een klein afscheidscadeau mee te geven. Er zijn mooie herinneringen opgehaald, anekdotes verteld over verbeterpunten in de organisatie en een speech gegeven door de teamleider, waarin nogmaals dank voor zijn bijdrage en concrete opleveringen benadrukt werd. Wat geeft dat een goed gevoel ten opzichte van het online afscheid nemen wat het afgelopen jaar ’normaal’ was.

Afscheid nemen doet pijn

Als je als team afscheid neemt, dan kan dat voelen als een naderend verlies van mensen om je heen en pijn doen. Om die pijn te verzachten ga je mogelijk al voor het eind afstand nemen en elkaar vermijden. Of in plaats van naar het verleden en verlies te kijken, gaat het team zich bezig houden met de toekomst: wat wordt mijn volgende opdracht, met wie zou ik nu kennis moeten maken? Het team kan daarom op het eind minder effectief worden.

Neem de tijd om af te ronden

Ook al doet het pijn, afronding kost ook tijd. Het is niet alleen afscheid nemen van het team, maar ook kennisborging en eventueel het bieden van nazorg.
Wees eerlijk over het naderende einde, spreek het naar elkaar uit en geef ruimte voor de emoties. Kijk nog eens naar het oorspronkelijke doel van het team, zien jullie dat de bijdrage zinvol was?
Een aantal taken die je in deze fase nog wilt uitvoeren: informeer je omgeving, draag taken over, zorg dat documentatie goed is vastgelegd, houd een lessons learned sessie: welke kennis en ervaring hebben we opgedaan die hergebruikt kan worden bij volgende projecten (en deel deze lessons learned actief in je organisatie) en richt eventuele nazorg in. Ten slotte plan het afscheid, met bijvoorbeeld een afscheidsborrel.

Herinneringen vastleggen

Ik heb zelf een fotoboek van een project waar ik 1,5 jaar heb gezeten.

memory book We hadden veel gereisd, veel workshops gedaan in verschillende landen. Elke keer als ik dit er bij pak krijg ik een glimlach op mijn gezicht. 

Cadeautip voor als iemand afscheid neemt: een bullet journal. Deze heb ik zelf gekregen op een afscheid en veranderde mijn manier van werken. En kijk ook voor leuke gadgets, die mogelijk bij het bedrijf te koop zijn. Neem je afscheid met een heel team, dan is het mooi als je voor elk teamlid een cadeau kan geven in de vorm van complimenten – misschien een boekje voor alle deelnemers waarin iedereen een compliment opschrijft voor deze collega? Sluit af met positieve herinneringen.

Dit was de laatste blog uit de serie van het ontwikkelingsmodel van Tuckman. Verdieping rondom verschillende onderwerpen volgen, waaronder feedback geven. Graag hoor ik je reactie op deze blog en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *