go with the flow

Bericht delen

Go with the Flow in de Performing fase

De performing fase is de vierde van het Tuckman model. Deze fase is een streven voor elk team: in de performing fase (ofwel flow-fase) zijn en dit zo lang mogelijk volhouden. De visie van het team en strategische relevantie is helder – waarom doen we wat we aan het doen zijn. De teamleden kijken naar elkaar om, kennen elkaars sterkten en zwakten en kunnen die op een positieve manier met elkaar bespreken. In deze blog beschrijf ik het gevoel, hoe je de flow vasthoudt en wat een valkuil is.

Euforie

Veel teams denken dat ze in de flow-fase zijn, maar het gevoel als je in zo’n team zit is wel echt euforisch te noemen. Het zou fantastisch zijn als je dat op je werk hebt. Wie weet ken je het gevoel wel meer van een prestatie in je sportteam of als je naar een sportteam kijkt? Alles gaat goed, er wordt gescoord, je weet precies wat de ander gaat doen, als iemand een fout maakt wordt diegene geholpen in het herstel. Iedereen is er op uit om met het team te winnen. Kan je op je werk ook je volledige team vertrouwen en doet iedereen helemaal mee? Fantastisch als je deze ervaring hebt.

PDCA: Plan Do Check Act (door William Edwards Deming)

Ik heb mijn flow ervaring voornamelijk meegemaakt in kleinere teams (uit onderzoek blijken kleine teams ook vaak succesvoller te zijn). Eén project haal ik aan, waarin we met een projectmanager en drie inhoudelijke IT consultants (waaronder ikzelf), in korte tijd een project uit het slob moesten trekken. Door de sterke projectmanager die duidelijk het doel aangaf, hielp met templates, (wekelijkse) rituelen organiseerde en zorgde voor vertrouwen, konden we binnen no time heel veel producten opleveren die onze klant hielp om de uitrol van het IT systeem te versnellen. Door wekelijkse status updates te doen op een slide met Plan Do Check Act zorgden we er ook voor dat we elke week meer uit elkaar konden halen, de klant tevreden hielden en er een enorm fijne werksfeer was.

Vasthouden van flow

Door de PDCA toe te passen kan je ook in flow blijven. Blijf naar elkaar omkijken en de rol van de (project/team)manager zal voornamelijk het delegeren en eventueel ondersteunen bij persoonlijke ontwikkeling zijn.

Valkuil: blijf je bewust van je omgeving

Als je in de flow-fase zit en jullie als team succes na succes boeken kan je geneigd zijn om je ook superieur te voelen. Echter, de omgeving verandert. De klant kan iets anders verwachten, andere teams binnen de organisatie hebben misschien hulp nodig, maar jullie blijven geconcentreerd op jullie eigen taak. Goed dus om ook momenten te pakken om stil te staan bij je omgeving. Wat is er veranderd, welke teams kunnen jullie helpen. Hoe blijf je zelf nog leren en kan je blijven groeien? Mihay Csikszentmilhaly is de grondlegger voor de flow theorie die aangeeft dat je in flow blijft door nieuwe skills en uitdagingen. Zie ook zijn TED-talk. Misschien is het tijd voor afscheid?

Afscheid nemen

Ook jouw team in flow zal op een gegeven moment ophouden te bestaan. Daarover meer in de volgende blog van de adjourning (afsluitende) fase.

Wil je de volgende blog automatisch ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *