Veel bedrijven streven naar een efficiëntere en effectievere manier van werken. Een manier om dit te bereiken is door het delegeren van verantwoordelijkheden in plaats van taken. Het klinkt misschien als een subtiel verschil, maar in werkelijkheid kan het een groot verschil maken voor het succes van een organisatie.
In deze blog geef ik het verschil weer tussen het delegeren van taken en delegeren van verantwoordelijkheden. Daarnaast komen de voordelen van het delegeren van verantwoordelijkheden aan bod en tot slot het risico.
Delegeren van taken versus delegeren van verantwoordelijkheden
Het delegeren van taken houdt in dat een manager een specifieke taak toewijst aan een werknemer. De manager blijft echter verantwoordelijk voor het eindresultaat. Dit kan leiden tot micromanagement en een gebrek aan betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel bij de werknemer. Het is namelijk niet hun verantwoordelijkheid om het eindresultaat te behalen.
Het delegeren van verantwoordelijkheden houdt in dat de manager de verantwoordelijkheid voor een specifieke uitkomst overdraagt aan een werknemer. De manager geeft de werknemer de ruimte om zelf de beste manier te vinden om het gewenste resultaat te behalen. De manager blijft wel betrokken en kan waar nodig ondersteunen en bijsturen. De werknemer wordt zo meer verantwoordelijk voor het eindresultaat en voelt zich meer betrokken bij het werk.
Voordelen van delegeren van verantwoordelijkheden
Het delegeren van verantwoordelijkheden heeft meerdere voordelen. Ten eerste stimuleert het de groei en ontwikkeling van werknemers. Door verantwoordelijkheid te geven, worden werknemers uitgedaagd om hun vaardigheden en kennis te gebruiken en te ontwikkelen. Dit kan leiden tot meer zelfvertrouwen en betere prestaties. Bovendien kan het werknemers motiveren om meer betrokken te zijn bij het werk en zich meer verbonden te voelen met de organisatie.
Een ander voordeel is dat het kan leiden tot een efficiëntere manier van werken. De werknemer heeft meer ruimte om zelf beslissingen te nemen en het werk te organiseren. Dit kan leiden tot een betere afstemming van werkzaamheden en minder afhankelijkheid van de manager. Bovendien kan het werknemers stimuleren om creatiever te denken en nieuwe oplossingen te vinden voor problemen.
Tot slot kan het delegeren van verantwoordelijkheden leiden tot een betere samenwerking binnen een team. Het stimuleert namelijk de onderlinge afhankelijkheid en communicatie tussen werknemers. Doordat werknemers meer verantwoordelijkheid krijgen, moeten zij vaker overleggen en samenwerken om het gewenste resultaat te behalen. Dit kan leiden tot meer begrip en respect voor elkaars werk en een betere samenwerking.
Risico's van delegeren van verantwoordelijkheden
Het is belangrijk om duidelijke doelen en verwachtingen te communiceren en de werknemer te voorzien van de juiste middelen en ondersteuning. Bovendien moet de manager bereid zijn om feedback te geven en bij te sturen waar nodig. het delegeren van verantwoordelijkheden vereist dus wel de nodige aandacht en vaardigheden van de manager. Maar wanneer het goed wordt toegepast, kan het leiden tot meer betrokkenheid, groei en efficiëntie binnen een organisatie. Het is daarom zeker de moeite waard om te overwegen of het delegeren van verantwoordelijkheden een effectieve manier van werken kan zijn voor jouw organisatie.
Welk profiel is beter in staat te delegeren?
Een manier om te bepalen welke werknemers geschikt zijn voor het delegeren van verantwoordelijkheden, is het gebruik van een assessment tool. Met behulp van de assessmenttool The Predictive Index® kan worden vastgesteld welk persoonlijkheidsprofiel het meest geschikt is voor het nemen van verantwoordelijkheid, een hoog vermogen heeft om zelf beslissingen te nemen en initiatief te tonen, en welke werknemers juist meer structuur en sturing nodig hebben. Door gebruik te maken van een assessment tool kan het delegeren van verantwoordelijkheden nog gerichter en effectiever worden toegepast binnen een organisatie. Het kan daarmee bijdragen aan het vergroten van de effectiviteit en de betrokkenheid van werknemers.
Neem contact met lysette@flowlobby.nl als je meer wilt weten over de assessment tool The Predictive Index®